De herfst en winter zijn meestal niet de meest uitnodigende periodes om buiten te gaan trainen. Grijs, koud, nat weer en vroeg donker, het helpt allemaal niet mee om jezelf te motiveren de mountainbike of gravelbike uit de schuur te halen. Die hometrainer op zolder klinkt dan toch ook wel weer aanlokkelijk alhoewel je die na een uurtje ook wel weer zat bent.

Je kunt het jezelf echter wel wat makkelijker maken door te zorgen dat je je fiets, kleding en ander materiaal op orde hebt zodat je ook daadwerkelijk kunt gaan als je jezelf hebt overtuigd. Je krijgt er sowieso geen spijt van en achteraf ben je blij dat je geweest bent. Zeker weten!

Hoe zorg je nou dat je “ready to roll” bent op het moment dat je wil gaan fietsen? Naast het schoonmaken en onderhouden van je materiaal na je vorige rit, kun je van te voren ook al een hoop doen. Als je dus in de ochtend wilt gaan fietsen zorg je dat je de avond ervoor je spullen op orde hebt en wanneer je ’s avonds (na een drukke werkdag) nog een training wilt doen, leg je spullen dan ’s morgens klaar.

Kleding
Leg je kleding alvast klaar. Het klinkt simpel maar het voorkomt dat je in de vroege ochtend op zoek moet naar die linker overschoen, je toch eigenlijk wel een mutsje op wilt of er achter komt dat er alleen twee rechter handschoenen voorhanden zijn. Irritant en erg de-motiverend. Check dus de avond ervoor wat voor weer het morgen wordt en pas daar de kleding op aan. Meerdere lagen zijn altijd top en als laatste laag een windbody of regenjack helpen je te wapenen tegen snijdende wind. Leg daarnaast ook je helm en fietsbril alvast klaar.

Eten en drinken
Hoe lang je gaat fietsen zal over het algemeen ook bepalen wat je voor eten en drinken mee gaat nemen. Is één bidon voldoende of beter toch twee? Hoeveel eten neem je mee? Ik hanteer zelf als richtlijn 1 portie per half uur. Als het koud is verbruik je meer energie en dus zijn twee extra reepjes of gelletjes aan te raden. Om morgen niet te hoeven zoeken, kun je prima de avond ervoor de bidons met sportdrank al maken. Leg daarnaast je repen, koeken, bananen of gelletjes klaar zodat je die ook niet hoeft te zoeken.

Je fiets
Niet geheel onbelangrijk natuurlijk, je fiets! Je hebt deze na je vorige rit uiteraard (hoop ik) goed schoongemaakt, laten drogen en opnieuw van een laagje smeermiddel voorzien. Als je dat niet hebt gedaan, zul je nu merken waarom dat beter was geweest en knoop je jezelf in je oren dit na die rit van straks wel degelijk te doen. Het scheelt je een hoop irritatie en je materiaal gaat langer mee.

Wat check je verder vóór een rit? Op zich zal alles dat het bij je vorige rit prima deed, het nu ook nog wel doen maar toch is het goed om even de draaiende delen te checken. Loopt alles nog soepel en kun je je stuur lekker bewegen als je het voorwiel van de grond tilt. Voel je draaiende delen haperen, of gaat je ketting slap hangen als je naar achteren draait? Dan is het verstandig om wat grondiger onderhoud te plegen.

Als laatste check je nog je bandenspanning. Staan je banden nog op de juiste druk? Rij je tubeless? Check dan zeker ook even of je nog voldoende sealant in je banden hebt zitten.

Je training
Oké, je materiaal is nu op orde dus staat niks je meer in de weg om lekker buiten te gaan fietsen. Om jezelf nog wat extra te motiveren adviseer ik altijd om een plan te maken. Waar wil je fietsen? Hoe lang ga je fietsen? Wat voor soort training ga je rijden? Wordt het een duurrit of ga je toch voor een wat intensievere intervaltraining?

Alle bovenstaande punten zijn vrij logisch maar kunnen er stuk voor stuk voor zorgen dat je de motivatie om buiten te gaan fietsen verliest. Zonde. Zorg dus dat je voor de volgende rit je spulletjes en materiaal in orde hebt en ga lekker genieten van een rit in het bos want het is er zo mooi nu!

Conclusie: Get your shit together!