Heb je je eigen achtertuin inmiddels uitgespeeld op je gravelfiets en kun je wel wat nieuwe paden gebruiken? Denk dan eens aan onderstaande gebieden:

1. Veluwe

De Veluwe is een van de bekendste natuurgebieden van Nederland en een paradijs voor gravelfietsers. Met uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en heidevelden biedt de Veluwe een gevarieerd landschap. De vele onverharde paden, kronkelende bospaden en rustige zandwegen maken dit gebied ideaal voor gravelfietsen. Bekende gebieden binnen de Veluwe, zoals Nationaal Park De Hoge Veluwe, bieden eindeloze mogelijkheden voor mooie graveltochten.

2. Zuid-Limburg

Zuid-Limburg onderscheidt zich door zijn heuvelachtige landschap, wat zeldzaam is in Nederland. Deze regio is populair onder wielrenners, maar biedt ook fantastische mogelijkheden voor gravelfietsen. De smalle, vaak onverharde weggetjes tussen de heuvels, langs wijngaarden, boomgaarden en door pittoreske dorpjes, zorgen voor uitdagende en afwisselende routes. De combinatie van steile klimmetjes en snelle afdalingen maakt Zuid-Limburg een unieke gravelbestemming. Er worden overigens regelmatig tochten georganiseerd zoals de Gulpense Graveltocht.

3. Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en heidevelden. De gravelpaden op de Heuvelrug zijn ideaal voor zowel beginners als ervaren gravelfietsers. De paden variëren van brede bospaden tot smalle gravelstroken, en je kunt genieten van mooie uitzichten over het omliggende landschap. Bekende plekken zoals de Amerongse Berg en de Leersumse Plassen bieden uitdagende en schilderachtige routes.

4. Drents-Friese Wold

Dit nationale park, dat zich uitstrekt over de provincies Drenthe en Friesland, is een van de grootste bosgebieden van Nederland. Het Drents-Friese Wold biedt een uitgebreid netwerk van gravelpaden door bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Dit gebied is ideaal voor lange graveltochten waarbij je kunt genieten van de rust en de natuur. De variatie in landschap en het rustige karakter van de paden maken het een favoriete bestemming voor gravelfietsers.

5. Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug, gelegen in Overijssel, is een prachtig heide- en bosgebied met uitdagende gravelpaden. Het glooiende landschap biedt een mooie mix van lange klimmen en snelle afdalingen. De onverharde paden voeren je door dichte bossen, over uitgestrekte heidevelden en langs spectaculaire uitzichten. Dit gebied is bijzonder populair vanwege de rustige en natuurlijke omgeving.

6. Achterhoek

De Achterhoek staat bekend om zijn coulisselandschap, met afwisselend bos, weilanden, houtwallen en kleine dorpen. De gravelpaden in deze regio zijn ideaal voor lange ritten door een rustig en schilderachtig landschap. Het gebied biedt een mix van smalle bospaden, landelijke weggetjes en onverharde stroken. Daarnaast zijn de historische kastelen en boerderijen die je onderweg tegenkomt, een extra bonus.

7. Noord-Brabant (Kempense Heuvelrug en De Biesbosch)

Noord-Brabant biedt diverse mogelijkheden voor gravelfietsen, met de Kempense Heuvelrug en De Biesbosch als hoogtepunten. De Kempense Heuvelrug is een klein maar afwisselend natuurgebied met bossen, vennen en zandverstuivingen. De gravelpaden zijn hier rustig en uitdagend. De Biesbosch, een van de grootste zoetwatergetijdengebieden van Europa, biedt unieke gravelroutes door wetlands en langs kreken en rietvelden. Dit gebied combineert natuurbeleving met mooie gravelpaden.

Nederland heeft voor gravelfietsers veel te bieden, met een grote variëteit aan landschappen en routes. Of je nu de bossen en heidevelden van de Veluwe verkent, de heuvels van Zuid-Limburg trotseert. wilt gravelfietsen in Zeeland, of door de rustige polders van de Achterhoek fietst, er is altijd wel een mooie gravelroute te vinden. Elk van deze zeven regio’s biedt unieke ervaringen die elke gravelfietser zal waarderen.